Geography General Knowledge Question Answer

Geography General Knowledge Level 1 – Easy

1. Which is the tallest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

2. Which is the latitude that runs through the centre of the Earth?

Answer: Equator

3. What are the names of the 5 oceans of the world?

Answer: Indian Ocean, Southern Ocean, Atlantic Ocean, Pacific Ocean, and Arctic Ocean

4. Which country has the highest population?

Answer: China

5. Which is the longest river in the world?

Answer: The Nile, Africa

6. Which is the largest waterfall in the world?

Answer: Victoria Falls

7. Which is the largest desert in the world?

Answer: Sahara Desert

8. What are the branches of a river called?

Answer: Tributaries

9. Which is the largest island in the world?

Answer: Greenland

10. What heats the water in a hot spring?

Answer: Magma

11. Which is the coldest continent in the world?

Answer: Antarctica

12. Which is the world’s smallest country?

Answer: Vatican City

13. Where is the Colloseum located?

Answer: Rome, Italy

14. Where is the Tower Bridge located?

Answer: London, UK

15. Where is the Leaning Tower of Pisa located?

Answer: Pisa, Italy

Geography General Knowledge Level 2 – Medium

16. How many countries are present in Africa?

Answer: 54 countries

17. Which planet is closest to Planet Earth?

Answer: Venus

18. What erupts from a volcano?

Answer: Lava, steam, ash, pieces of rock, and gaseous sulfur compounds

19. What is the name of the strait that separates the north and south islands of New Zealand?

Answer: Cook strait

20. Which is the direction at which wind blows?

Answer: Leeward direction

21. The ‘Roof’ of the world is referred to which place?

Answer: Pamir knot

22. What is the currency in Cambodia?

Answer: Riel

23. What is dew point?

Answer: The temperature at which dew begins to evaporate

24. How do you measure the speed of wind?

Answer: Anemometer

25. Name the river that is not crossed by any bridges.

Answer: Amazon

26. Which is the world’s largest port?

Answer: Port of Shanghai

27. Name the city that is located in two countries.

Answer: Istanbul

28. Where can you find the St. Basil’s Cathedral?

Answer: Moscow, Russia

29. Where is Loch Ness located?

Answer: Highland, Scotland

30. Where is Acropolis situated?

Answer: Athens, Greece

Geography General Knowledge Level 3 – Difficult

31. Which line separates Indian and China?

Answer: Mac-Mahon line

32. Name the current that increases temperatures in western Europe?

Answer: North Equatorial current

33. Which country produces maximum aluminium in the world?

Answer: Jamaica

34. In which direction does the geostationary satellite rotate?

Answer: West to east

35. Where can you find the Puna grassland ecoregion?

Answer: Andes mountains, South America

36. Where can you find the ‘Desert of Death’?

Answer: Dasht-e Margo, Afghanistan

37. What is the term used for lines used to join places with the same mean temperature?

Answer: Isotherms

38. What type of deserts are Gobi desert and Atacama desert?

Answer: Rainshadow deserts

39. Which region can be called the belt of Doldrums?

Answer: Equatorial region

40. What is the study of landforms called?

Answer: Geomorphology

41. What type of rock is granite?

Answer: Intrusive igneous rock

42. On which day of the year is the Sun closest to the Earth?

Answer: January 4th

 100 total views,  2 views today