Defence General Knowledge Question and Answer

1. Who is known as the father of Indian army ?
Answer: Major Stringer Lawrence

2. Who is the first commander in chief of Indian Army ?
Answer: Major Stringer Lawrence

3. 1st Indian to became Commander in Chief of Army?
Answer: Km kariyappa

4. Who is known as Kipper ?
Answer: Km Kariyappa

5. Who is the first commander in chief of Indian air force in Independent India ?
Answer: Thomas Walker Elmhirs 


6. Who is the first commander in chief of Indian Navy ?
Answer:  R D Kathari

7. Who is the commander in chief of Indian army when India got independence ?
Answer: Robert Lockhart

8. Which is India’s first and only military base outside Indian territory ?
answer: Farkhor Air Base (Tajikistan)

9. Who is the first Field Marshal (highest rank in the Indian Army) of Independent India ?
Answer: Sam Manekshaw

10. In which year Indian air force established ?
Answer: 1932 October 8

11. Indian Army Day observed on ?
Answer: January 15

12. Indian Airforce Day observed on ?
answer: October 8

13. Indian Navy Day observed on ?
Answer: December 4

14. Which is the largest Cantonment (military area) in India ?
Answer: Bathinda (and in Asia also)

15. India’s first Nuclear submarine?
Answer: INS Arihant

*16. Where is the Headquarters of Indian Army, Indian Navy and Indian Air force ?
Answer: New Delhi

*17. What is the motto of Indian army?
Answer: Service Before Self

*18. What is the motto of Indian Navy?
Answer: Sham No Varunah(May the lord of the water be auspicious unto us)

*19. What is the motto of Indian Air Force?
Answer:Nabhah sprsham diptam

*20. First Aviation University in India?
Answer: Rajiv Gandhi National Aviation University

Some Defence related Expansions

CRPF – Central Reserve Police Force

RAF – Rapid Action Force

CISF – Central Industrial Security Force

BSF – Border  Security Force

ITBP – Indo Tibetan Border Police

NSG – National security Guard

RPF – Railway police Force

 66 total views,  2 views today